wrecking

Beszámolók, személyes észrevételek, billy-s müfajban elkövetett balhékról

HTML

Naked Truckers, The Hellfreaks: Roham, 2012.04.27.

2012.04.30. 21:17 | caravelle | Szólj hozzá!

Péntekhez képest elég kevés ember gyűlt össze az egyébként kellemesnek ígérkező megmozduláson. Az okát nem sikerült megfejteni, persze annyira nem is próbáltam, bánja az, aki nem volt ott! A kezdést tíz-féltizenegynél tovább húzni nem lehetett, így kialakult az a felállás, hogy a Naked Truckers játszik egy blokkot, utána a The Hellfreaks lenyomja a magáét, majd következik megint a kamionosok bandája egy második blokkal. Ez mindenki számára megfelelőnek látszott, így kezdődhetett a mulatság a megjelent, kb húsz ember előtt. Az első felvonás vége felé ez a szám nagyjából tíz fővel emelkedett. Nagy mozgás így nem alakult ki, a közönség összetételét illetően azt tudnám mondani, hogy azokból állt, akik egyébként is hátul állnának. Egy-két feketebárány azért szerencsére mindkét banda koncertjén akadt. Volt párocska aki az autentikus rockabilly-re gerjedt, ennek megfelelően nem bírt rongylábaival, valamint volt aki a Hellfreaks pörgősebb ütemére érzett olthatatlan lökdösődési vágyat, igaz, csak harmad magával. Ennek a ritkás közönségnek is létezik pozitív oldala, nem kellett helyet vágni magunknak a wreck-hez.

A bandák egyébként jól végezték a dolgukat, ismerjük mindkettőt régóta, nem volt csalódás, hozták a megszokott formát, azért mentünk, mert tudtuk, hogy jó lesz.

Részemről azt mindenképp elmondhatom, ha nem is ez volt az évszázad legnagyobb bevételéhez vezető balhéja, nem itt készültek a legjobb koncert videók, én nagyon jól éreztem magam. Főleg, mert bár vannak alapvető anyagi elvárások mind a bandák, mind a kocsmárosok részéről, amelyek jelen estben nem teljesültek, azért a lényeg mégiscsak a billy zene! Abban pedig nem volt hiba, max a hangzás terén, de még belefért.

Csajok, srácok, köszönjük!

The Bambi Molesters, 2012.04.21.

2012.04.24. 13:02 | caravelle | Szólj hozzá!

Volt szerencsém látni és hallani egy zártkörű bulin, a horvát The Bambi Molesters-t.

Megint rá kellett jönnöm, hogy mindig csalódhat az ember, ha élőzenéről van szó. Megvallom, nem készültem nagy felfordulásra egy oldschool surf koncerten, de tévedtem. Akkora beleélést, hozzáértést és odaadást tapasztaltam, amit ritkán lehet megélni. Főleg, hogy ezek a dolgok egy estén mind megvannak.

A felállás klasszikus volt, három gitár, (lehetőleg Fender) és egy dobszerkó. A dobos kivételével minden tag benne volt már a korban, de nem úgy viselkedtek, mintha ez hátrány lenne. A szólógitáros, annyira tudta mi a rock and roll, hogy egy színpadon tartott üveg tömény benyakalása után, amikor a saját lábában orrabukott és hanyatt feküdt a nézőtéren, a szólóiban egy hangot sem vétett. A másik gitáros, aki néha éneket is bevállalt, úgy mosolygott, mintha minden este ezt látná és csak ment utána. A basszer is mindent elnézett a kollégának és adta az aláfestést. Szerintem a dobos srác is szívesen lejött vona a pulpitusról, amikor a banda többi tagja már extázisban tolta a nézők között.

A legdurvább mégis az volt, hogy a transzban zenélés és részegen tántorgás ellenére egy tökéletes live felvételt lehetett volna lemezre venni. Tudtak! Hatalmas volt az élmény, kb ilyenkor verhette szét a közönség a szórakozóhelyeket az ötvenes években, csak azért, mert nem bírtak magukkal. És akkor, amikor ilyeneket hallunk, nem tudjuk elképzelni, hogyan lehetett bevadulni mondjuk egy Jerry Lee Lewis balhén, ami manapság nem számít egy kemény zenének. Hát...előadás kérdése az egész. Tapasztalatból mondom, mert ingerenciámat én sem bírtam mindig legyűrni, amikor lökdösődni támadt kedvem. Elnézést, ha valakit megtaszítottam. :)

Meg kell még említeni egy-két apró díszítést is az este kapcsán, amikor például a basszgitárt egy szám erejére átvette Saci, vagy amikor egy szám eléneklésére felugrott Iván barátunk is a színpadra. Ők már be voltak melegedve, hiszen a Bambikat molesztálók előtt már zenéltek egyet a társaságnak egy új verzióban, ahol Dávid barátunk (The Horibillies) dobolt mögöttük. Ők is egyfajta surf verziót képviseltek, de kicsit más felfogásban. Kicsit fiatalosab, kicsit újabb, kicsit billy-sebb volt az egész, meg persze volt Meteors szám is, végre basszgitáros verzióban, sok év után először. Nem egy helyről hallottam a koncert alatt és után a kicsit túlzó és rosszmájú megjegyzést, miszerint ezzel kéne felváltani a Voodoo Allen-t. Ez olyan vicces is, meg nem is. A legjobb az lenne, ha mindkettő megmaradna.

Nos, ezekkel az előadásokkal ékesítették meg az egyébként is tökéletesen leszervezett estét, ahol volt még tombola, pia, régi cimbik, meg pogácsa. Köszönjük a meghívást, pusszantjuk az ünnepelteket!

Viper Room, 2012.04.13.

2012.04.16. 22:12 | caravelle | Szólj hozzá!

Egy péntek 13.-i nap és egy jónak ígérkező balhé. Egy estére kicsit soknak tűnt a fellépőlista, de szerencsére senki nem ijedt meg a várhatóan hosszú éjszakától. Sorrendben: Merde, Cathouse, The Ködmön's, Voodoo Allen, Yellow Spots, Odklon ( Sk), The Horibillies, Punkie, DTG.

Szerintem szakítanék a szokásokkal és nem dadognék minden bandáról következetesen, inkább amolyan kiragadós, "mi volt a benyomásom" módon osztanám meg az élményeket. Ez most azért is lehet hasznos, mivel őszintén szólva nem álltam-wreckeltem végig az összes koncertet. Némelyiket érdeklődés hiányában hagytam ki, de volt amelyikhez egyszerűen erőm sem maradt, főleg a végén.

Az első a Cathouse akiket megemlítenék, eddig valami oknál fogva mindig csak fél füllel hallottam őket, itt volt az idő, hogy végre telibe hallgassam a fiatalokat. Megmondom őszintén, látok benne fantáziát. Nincs ez még teljesen kiforrva, de érdemes figyelemmel kísérni. Egyelőre nem tudnám megmondani melyik billy kategóriába sorolnám, de a lényeg benne van. A végén örültem a meglepetés Go Buddy Go-nak, tetszett, hogy nem akarták halál pontosan eljátszani a The Meteors klasszikusát, de a hangulat mégis megvolt.

A The Ködmön's határozottan jobb balhét tolt mint legutóbb. Ha ilyet hallottam volna az előző koncertjükön, az a most már belátom, húzósra sikeredett lerohanás nem szakadt volna fel belőlem. Jobb volt a hangulat, jobban illett a hely a zenéhez. Azokat az általam kifogásolt dolgokat, valahogy jobban leplezték az előadással és a hangulatkeltéssel, mint az R33-ban.

A Voodoo Allen előadta az elvárt színvonalon a dolgot, észre sem vettük, hogy a próbákat kicsit elhanyagolták az utóbbi időben, legalábbis Iván barátunk bevallása szerint, akinek már-már belepte a por az alufóliás gitárját. Imádjuk őket!

A The Horibillies-nek sikerült talán a legjobban összehoznia a hangzást, ami nem azt jelenti, hogy olyan nagyon jól sikerült, de erről majd odébb inkább egy pár szót. Sok újat nem tudnék mondani róluk, jó dolog hallgatni őket, most sem volt ez másképp.

Általában a hangulatról érdemes elmondani, hogy bár a tarajos gőték alapvetően nem a kedvenc társaságom, de folyamatos lökdösődésük nagyban hozzájárult az este pozitív megítéléséhez. Egy-két apró momentumtól eltekintve, amelyek képviselték azt a fajta punkságot ami engem taszít, nem volt velük semmi problémám, megfértünk. Igazából ezen a helyen inkább a psycho volt a vendég, így köszönjük a vendéglátást! Tényleg ki kell mondani, fékezhetetlen mozgásuk építően hat a balhéra. Kivétel, ha eldőlnek középen mint egy zsák és lapáttal kell őket eltávolítani.

A hangosításról annyit érdemes elmondani, hogy egy gázsijára panaszkodó, flegma ürge, nem teljesen józan állapotban, jellemzően nem nagyon lehet ura a helyzetnek.

Puszta kíváncsiságból, másnap is lementem a helyre, csak mert egy kétnapos rendezvényről volt szó. A második napon, a meghirdetetteknek megfelelően billy már nem volt, csak olyan punkos-balos skinhead-es izé dolgok, meg egy-egy "réginagyarcapunkéletben" ember. A közönség viszont változatlan, szerintem simán lenyomtak a helyen 48 órát.

Összegzésül: Mindenképpen jól éreztük magunkat, punkok ide, punkok oda, jó kis balhé volt ez, köszönet mindenkinek, természetesen azoknak is akiket most nem említettem, megyünk a következőre is, ha lesz olyan!

Ja és még volt csocsózás, táskalopás, saláta és majdnem bunyó.

Öt banda az R33-ban, 2012.04.06.

2012.04.07. 12:20 | caravelle | Szólj hozzá!

A hidegfront első jeleivel együtt érkeztünk az R33 nevű, kicsit furcsa akusztikájú "bálterembe". Az említett hidegfronttal csak akkor szembesült mindenki, amikor ki kellett menni dohányozni.

Nehéz lett volna nézőkkel zsúfolásig tölteni a tágas helyet, de ekkora pangásra nem számítottam. Amikor kiderült, hogy a bevétel nem a fellépők zsebébe vándorol, kicsit megnyugodtam. Este nyolc körül beállások, matatások stb. A fellépők sorban:

Lonesome Carroll & The Riverside Jumpers

Autentikus, dobozból szóló, ötvenes évekbeli rockabilly csajokról, de legalább Cadillac-ekről. Ritmusos, mozgató, de nincs benne olyan dallam ami bele tud égni az ember fülébe, ezt viszont a stílus rovására írhatjuk. Az előadás abszolút hiteles volt, felidézve a recsegő bakelitek hangulatát, minden zenei hiányosságukkal együtt. A srácok tökéletesen hozták az irányzat jellemzőit.

THEKILLINGSCREENS

Ki kellett mennem addig egyet dohányozni és meghallgatni az autóban egy P. Paul Fenech szólóalbumot. Nagyon jó!

New Seed 55

Nos, Ők azok, akiknek a zenéjét nem vállalom meghatározni. Mintha minden tag mást akarna képviselni, de ezt egy olyan félelmetes összhangban tudják előadni, hogy az embert nem is érdekli milyen stílusban játszanak. Nagyon jól eltalált egyveleg, amiben pont annyi billy van, amennyi mindenképpen szükséges és pont annyi más, amennyit még az én gyomrom is bevesz.

The Horibillies

Nagyon halkan akarom mondani, nehogy valaki elbízza magát. Szerintem a srácok az egyik legjobban fejlődő banda a környékünkön. Az első egy-két alkalommal amikor láttam őket, még egész más elképzelésem volt a jővőjükről, a színtéren való jelenlétüket illetően. Jobban billy-sednek mint ahogy azt előtte láttam. Vagy Ők váltottak irányt, vagy én ítéltem meg rosszul mi a céljuk, de ez nem változtat a mostani állapoton, megvan bennük a billy, kéretik nem elcseszni!

The Ködmöns

Jaj... Gyerekek, bírlak benneteket, azért mondom! Persze lehet, hogy nem érdekel, akkor is mondom! Zenekar vagytok, imádtok fellépni meg hangulatot csinálni. Szeretitek a psychobilly-t, gondolom azt is akartok játszani. Magatokban szerintem menne is, például Balázska nagyon jó gitáros lesz, ha továbbra is komolyan veszi a pengetést. Viszont amikor együtt próbáljátok csinálni, ott eltűnik az, amit egyedül gyakoroltok. Szívem szerint azt mondanám, hogy írjátok meg újra a nótáitokat úgy, hogy együtt hangozzon jól. A zene, harmómia. A harmónia viszont nem az ugyanazt a dallamot játszó hangszerekből és énekből áll. A banda koncepciójába már szinte félek belemenni. Szerintem ez a betyáros szövegstílus, amiben egyébként bőven van fantázia és már-már irodalmi értékkel bír, soha nem fog tudni beépülni az irányzatba. Egyszerűen más szabvány alapján működik a kettő. De persze ebben még megcáfolhattok, ha hallani fogok egy kiváló koncertet. Esküszöm, be fogom vallani a tévedésem! És most amit idáig írtam, tegyétek zárójelbe, köpködjetek vagy rágódjatok. Ezektől függetlenül a buli, a szerkó hazavágása egy korty sörrel teljesen psycho volt, köszi!

A közönség: Kevés volt...darabra is, mozgásra is.

Köszönet minden fellépőnek és mindenkinek akik miatt jó volt az este, ködmönéktől elnézést az őszinte kifakadásért, remélem sértődés nem lesz belőle!

......

Ide most posztolnék hozzászólásokat, amik más fórumra érkeztek, de szükségesnek tartom, hogy itt is jelen legyenek:

 

Talpra Tapadt Tapsolóakna 

Amikor megírtam annak idején a szövegeket, nekem is feltűnt, hogy meglehetősen "műfajidegen" és túl bonyolult, de én alapvetően önmagam szórakoztatására (és kis részben a színtér bővítésére) csináltam a zenekart. Úgy gondoltam, hogy egy olyan országban, ahol az idegen nyelvek ismerete elég gyászos, a magyar szövegvilág célszerűbb. Azóta világos, hogy a psychobilly terjesztéséhez pusztán a zenekar (általánosságban értve minden bandára) kevés. A zenei részhez nem értek, voltak jó bulijaink, de ehhez több más feltétel is kell. Ekkora méretű közösségre túl sok ennyi koncert, és annak idején sikerült összehozni egy kisebb fajta "keménymagot". A "mindenki zenész akar lenni" effektus is sokat hozzátett a buli laposságához, de ez legkevésbé rájuk vonatkozik.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                          
 
Levente Varga Lehet, hogy kicsit túl őszintére sikerült a hirtelen lett bejegyzés, de mostmár vállalom. Tényleg ezt éreztem és hallottam a színpad előtt állva. Az a helyzet, hogy nem valaminek a hiányát érzem a zenéjükben-zenétekben, hanem alapvető félreértést és a bontás utáni újraépítés szükségességét. De azt már említettem, viszont most nyomatékosítom, hogy nem a hozzáálás és a buli hangulata amin most problémázom! Szerintem nem is olyan hatalmas az a zenei kiigazítás amire én gondolok, csak kívülről kell meghallgatni a Ködmöns-t és rengeteg sok-sok más bandát.
 
 
 
  • Dendrofil Teofil 
    Hát ilyen súlyos kritikát még nem kaptunk. Nem értem meg a véleményedet. Azzal tisztában vagyok hogy van még mit fejlődnünk, de ezt így kijelenteni hogy rosszul vannak megírva a számaink és írjuk újra őket, meg hogy a koncepciónk nem állja meg a helyét, ezeket én így nem tudom elfogadni. Ezt én úgy könyvelem el magamban, hogy neked nem tetszik a zenénk, nem is kell mindenkinek tetszenie. Én viszont meg vagyok elégedve azzal amit csinálok, persze sosem lehet tökéletes egy zenekar, mindig van mit csiszolgatni, de én úgy érzem hogy a koncepciónk is és a megvalósítás is teljesen megfelel a kitűzött célnak.

     
  •  
    Levente Varga A wrecking blog mindig egy eseményről és az az által nyújtott élményekről és benyomásokról szól. Erről a balhéról nem tudtam mást írni, mert ezt fogalmazta meg bennem. Azóta direkt meghallgattam a youtube-on a számaitokat. Ha azt adtátpk volna elő, arról is mást írnék. De ez sajnos tényleg egy zajos kavalkád volt, mintha nem hallottátok volna egymást, csak játszottátok a magatokét. A következő melléklet nem került kiválasztásra, ez volt az utolsó poszt ami zene és belekattintottam az elmúlt egy órában. Szerintem tökéletesen leírja azt amit a hangszerek és az ének dolgáról és különbségéről-összhangjáról írtam. De nem akarom túlmagyarázni, mondom, ez egy koncertvélemény!
     
  • Levente Varga https://www.youtube.com/watch?v=xvUd87S6sCg
    www.youtube.com
    The Lost Album - 2004 - Raucous Records - Cat No RAUC CD144. Early recordings from 1980 made pre 'In Heaven'.
    3 perce ·  · 
  • Levente Varga Ha viszont állításod szerint minden teljesen célnak megfelelő és elégedettségedre van, akkor boldog és irígylésreméltó ember vagy, bocsánat-de komolyan- az okvetetlenkedésért és a hirtelen őszinteségért! ;)

 

 


  •  
    Dendrofil Teofil Értem mi a problémád az énekkel, azon még egyébként is dolgozok. Az őszinteséggel pedig semmi bajom, nem vagyok sértődős ember.

     
    • Kárörvendő Ernő 
      Én sem fogok besértődni, elhiszem hogy katasztrofálisat alkottunk a minap, viszont az ilyenből van kevesebb, máshol például vidéken sárváron (ahol nagyon megértő és rendes hangosítónk volt!) nagyon-nagyon jól és pontosan szóltunk, és megvagyok győződve, hogy akkor nem írtál volna ilyen kritikát. Szerintem neked nem azzal volt bajod hogy milyen a szövegünk vagy milyen a koncepció egyszerűen csak szar volt a hangulat, a hangosítás, és ennek megfelelően játszottunk most mi is. Lehet hogy kényesek vagyunk és nem vagyunk a legjobb zenészek, de legalább olyat képviselünk amit más még nem mert megcsinálni Magyarországon:)

       
    • Levente Varga Említettem volt, caravelle mindig egy adott balhéról ír. Ez egy olyan eset, amikor a koncert kapcsán más is feltűnt veletek illetve a zenétekkel kapcsolatban. Ha nem érdekelne, megsímogatnám a buksitokat és mosolyognék nagyokat. Viszont az a helyzet, hogy próbálok inkább szakértelmetlenül, kizárólag sokat hallott füleimre hagyatkozva felhívni a figyelmeteket arra, hogy ugyanezeket a számokat elő lehetne adni olyan hallgatható formában, hogy egy koncertetekre minden psychobilly rajongó elmenjen. Szerintem ez a random belinkelt Meteors szám ékes példája annak, milyen egy kívülről pofon egyszerű, dudorászható, mégis tökéletesen megkomponált nóta. Hallgasd meg, melyik hangszer illetve az ének mit ad elő! Nincs két egyforma hangjuk, csak passzolnak egymás mellé. Nem kis meló, de ha összejön, az tényleg egyedülálló lesz Magyarországon, mert hallgatható és egyedi lesz. Ráadásul még psycho is! ;)

       

 

süti beállítások módosítása