wrecking

Beszámolók, személyes észrevételek, billy-s müfajban elkövetett balhékról

HTML

The Ködmöns, Psychorror, Voodoo Allen, 2012. 06. 07. Fészek Klub

2012.06.10. 01:16 | caravelle | Szólj hozzá!

Nem mostanában volt amikor utoljára itt jártam, a kis pincére már alig emlékeztem. Nem nagy hely, de most így csütörtök este még ezt is elég volt megtölteni. A technika pont kiszolgálta a körülményeket, igazi klubhangulat volt, így a hangzás is ennek megfelelőnek tűnt.

A The Ködmöns kezdett, a szájherflis, bővített verzióval. Szerintem jót tesz nekik ez a kis kisegítés. Számukra és az utánuk következő Psychorror számára, ez a nulladik állomása volt egy kisebb dunántúli turnénak. A már említett Psychorror-t még nem láttam színpadon. A koncertjük alatt olyan furcsát éreztem, mintha a The Ködmöns kifejlett, jövőbeli zenéjét hallottam volna, ahol a gitár már hajlandó keményebben is megszólalni, viszont a dallamos ének még mindig várat magára. Ki kell emelnem, a bőgő csattogását. Ezt a hangot szoktam hiába keresni a koncerteken. Tompán, fahangon. Igazi csontzene hangzás, mint egy Batmobile felvételen, tökéletes! Egyébként meg egy szerintem nem túl komolyan megkomponált zene, amit hallgathatóan és a hiányokat feledtetve adnak elő a srácok. Ritmusos, dübörgő, saját meghatározásuk szerint is kicsit punkos. Az előadásmód tényleg hatásos volt, én jól éreztem magam. A Voodoo Allen jött a végére egy jó kis szettel. Ők végre még wreckingre is bírták a közönséget. Talán a kis létszámnak is köszönhető volt, hogy olyan felhőtlen, felszabadult volt a légkör. Nagy örömünkre a végén a tervezettnél talán több rájátszással, idióta napszemüvegekkel, és mutáns borzokkal.

Köszönjük mindenkinek aki tett ezért az estéért, jó szórakozás volt!

Lonesome Carroll and The Riverside Jumpers, Danny Rockabilly and His Clan 2012. 06. 01. Amigo

2012.06.02. 22:43 | caravelle | Szólj hozzá!

Rákészültem egy laza kis két bandás estére az Amigo-ban. Úgy is lett, kellemes társaság, bár kissé kevesebben az ismerősök közül, ez gondolom a Club 202-ben párhuzamosan rendezett balhénak is köszönhető volt.

 Lonesome Carroll-ék voltak az elsők, sajnos csak részleteiben tudtam megnézni a bulijukat, de ez elég volt arra, hogy újfent megállapításra kerüljön, tökéletes hitelességgel és kompetenciával játszák amit játszanak. Valószínűleg az 50-es években is így szólhatott, a rockabilly-nek ez a kevésbé dallamos, inkább a ritmusra és a lüktetésre összpontosító vállfaja. Hatásos és magával ragadó stílus, de a szűk keretek közé szorított lehetőségek miatt, könnyen unalmassá válik számomra. De ezen nem szabad változtatni, azzal csak a hitelességéből veszítene az előadás.

Átszerelés és kisebb kábel kalamajka után jöttek a Danny klánosok. Ennek a felállásnak hosszú története még nincs, én még nem láttam őket így együtt. Idáig talán kétszer játszottak közönség előtt. Amennyire tudom, elég hirtelen jött a fellépés ötlete is, sok próbára nem volt idő. Ha őszinte akarok lenni, ez hallatszott is egy-két számban, de nem volt zavaró, inkább jókedvre derített amikor a dob és a bőgő befejezte, a gitár pedig még játszott egy kört. No, de várjunk még ezzel, el kellet jutni odáig, hogy átadjuk magunkat a klános cucc élvezetének! Előbb rá voltunk kényszerítve egy két emberrel kiegészült verzióra. Egyikük szaxofon-ének, másikuk ének. Hogy is mondjam. . . Asztaltársaságunk között egyikük elég nagy riadalmat keltett megjelenésével. Valahol a röhögőgörcs határán fogalmazódott meg bennünk a menekülés gondolata, de erősek voltunk és kitartóak. Bíztunk benne, hogy nem fog sokáig tartani. Vállalom a kövezést, a piros tornacipő rózsaszín cipőfűzővel, a Billy Idol-os majdnem cica bőrnaci, a keret nélküli naphemüge, hanyag tinccsel lazázott, szabályosan de nem mindenhol szőkített pomádé hajviselet egy óriási piros mikrofonnal kiegészítve már képes kiverni a biztosítékot. Szerencsére a cirkusz talán csak egy szám erejéig tartott, de óráknak tűnt. A szaxis srác még maradt, és eltolt egy saját számot, állítólag a rock and roll fontosságáról. A lakodalmakban hajnal kettő után megengedett rockizáshoz szolgáltatott muzsika hangulatához tudnám hasonlítani az érzést, ami néha elfogott. Végül azért jött a klán gyári felállása. Fellélegezhettünk. Bár nem a legösszeszokottab bandát láthattuk, a zenészek jók voltak, ha a formáció megmarad, lehetnek még jó bulik résztvevői. Ha nagyon szeretnék valakit vesén szúrni, akkor dupla zárójelben mondanám, hogy a zenészek egyéni teljesítményét tekintve, egyedül az énekhangban találtam hallható kivetni valót. Tényleg csak az a pár próba hiányzott, ami könnyen pótolható és tényleg nem zavart tegnap a hiánya, jól elvoltunk! A Honey Don't volt a kedvencem, meg persze amikor a végén elszabadult a pokol, bőgős Balázs barátunk a dobok mögé állt, Lonesome-ék visszajöttek, a gitáros bőgőzott, stb, jam. . . Mindent összevetve, az első megrökönyödéshez képest jól éreztük magunkat, igazi rockabilly cuccá kerekedett az egész, köszönjük szépen!

süti beállítások módosítása